Kon-Tiki

1947 trodde vetenskapsmännen att folket i Polynesien urpsrungligen kom från Asien. Men enligt hörsägen om Kon-Tiki och norrmannen Thor Heyerdahls teori kom folket i Polynesien ursprungligen från Sydamerika.
 
Kon-Tiki hette Inkafolkets solkung och överstepräst. Enligt sägnen levde Kon-Tiki och hans stam ett fredligt liv vid Titicacasjön i Peru, när de en dag blev anfallna och nästan utrotade av en grannstam. Endast Kon-Tiki och hans närmaste män överlevde. De tog sig ned till havet, där de flydde på en balsaflotte till Polynesien.
 
För att bevisa sin teori och att sägnen var sann byggde Thor en flotte, som döptes till Kon-Tiki. Flotten bestod endast av 9 stockar ihopbundna med hamparep. Resten av flotten byggdes upp av bananblad, bambu och vass.
 
28 april 1947 åkte flotten iväg från Peru med 6 man ombord. Flotten seglade över Stilla Havet i 101 dagar innan den slutligen nådde fram till Polynesien.
 
Thor hade därmed bevisat att att det varit möjligt för forntida människor att ta sig från Sydamerikas kust västerut till Polynesiens övärld i Stilla Havet.
 
File:Kon-Tiki.jpg
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Elin Jonsson

Sv; Ja, det var riktigt härligt! Önskar jag kunnat stanna längre :)

2013-04-10 @ 21:01:20
URL: http://elinviktoria.webblogg.se/
Postat av: Jen

Wow, det visste jag faktiskt inte :) Kul med sådan fakta texter :)

Svar: Va bra att du tyckte det va rkul! Det var faktiskt kul att skriva det också=)
tanjaselma.blogg.se

2013-04-12 @ 15:26:19
URL: http://identietmamma.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0