Dinosaurier

Det var längesedan det kom upp ett inlägg här i kategorin "Allmänbildning" (det var längesedan det kom upp inlägg över huvud taget men ni förstår vad jag menar).
Eftersom D är totalt galen i dinosaurier och jag gillar att lära mig saker är vi  nu båda experter på dinosaurier. Delar så snällt med mig av min visdom till er kära läsare.
 
Dinosaurier levde under tre perioder, Trias (250 - 200 miljoner år sedan), Jura (200 - 145 miljoner år sedan) och Krita (145 - 65 miljoner år sedan). Det fanns växtätande dinosaurier och det fanns köttätande. Dinosaurierna delades in i olika kategorier.
 
Sauropoder: Dessa dinosaurier gick på fyra ben och hade lååånga halsar och svansar. De var växtätare. De använde sin svans för att jämna ut balansen och som försvar genom att piska till sina fiender. En av de mest kända sauropoderna var Diplodocus. Den levde under jura-perioden och var lika långa som tre bussar.
 
Theropoder: Dessa dinosaurier gick på två ben och var köttätare. En av de mest kända Theropoderna var Tyrannusaurus Rex som levde under kritaperioden.. Tyrannosaurus var en av de största köttätarna och hade kraftiga bakben och ett stort huvud. Tyrannosaurus  Rex jagade ensam men vissa köttätare, framförallt de lite mindre jagade i flock.
 
Ceratopsider: Dessa dinosaurier var växtätare, gick på fyra ben, hade nacksköld och horn. En av de mest känd var Triceratops. Den hade tre horn. Dess namn betyder "trehornat ansike" Triceratops levde under kritaperioden.

 
Stegosaurier: Dessa dinosaurier var växtätare, gick på fyra ben och hade plattor eller taggar som löpte nerför ryggen och svansen. En av de mest kända är Stegosaurus. Den hade dubbla rader med plattor längs ryggen och 4 taggar på svansen som försvar mot köttätare. Vad plattorna användes till är man inte säker på men man tror att de användes för att både värma och kyla kroppen. Den levde under jura-perioden och dess namn betyder taködla.
 
 
Dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan. Man vet inte varför men tror att ett meteorit träffade jorden, yrde upp damm och stoft ut i rymden vilket gjorde att solens strålar inte kom fram. Jorden blev kall och dinosaurierna kunde inte leva här mer.
 
Nått mer ni undrar? I början var det mest för att D tyckte det var så intressant men nu tycker jag det är riktigt kul själv också;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0