Helsingör - till slut!

I veckan stod en utflykt till Helsingör på schemat tillsammans med Detti och Marino.
 
När vi skulle köpa båtbiljett tittar jag på D och ser det här.
 
"Den trillade ner" säger han glatt. Jaha då var vi minus en sko. En heldag i Helsingör kräver ju faktiskt att man har skor på fötterna. Så hem igen för att hämta ett par nya skor. Vid detta laget går så klart allt som kan gå fel, fel. Men 1 omständig timme senare är vi iaf på båten på väg till Helsingör.
 
När vi äntligen kom fram var vi alla hungriga så vi bestämde oss för att äta matsäcken direkt.

 
Sen var det dags för massor med lek. I fina sandlådan vid Kronborgs slott...
 
...och på roliga biblioteket i närheten.
 
Som vanligt när barnen sov passade vi på att shoppa på rean på H&M. 10 danska kronor lyckades jag fynda denna t-shirt för! Matchar hans gröna shorts perfekt=)
 
 

Tidig kräftskiva

Igår var vi i kolonin på kräftskiva. Lite tidigt men augusti är fullbokad för oss alla. 
Vädret var så där, men vi sprang rundor i våra gummistövlar och regnjackor. Åt massor av kräftor och spelade kubb. 
Jag och Carl gav oss på att försöka slå vårt rekord i badminton från midsommar. Från 252 till 103 slag. Vad hände? Vi skyller på bollen!

Barnspel - recension

D tycker om att spela spel. Inte alltid enligt reglerna kanske men ändå. Vi pratar inte om att vinna utan vi spelar till det är "klart".
Två av hans favoriter är Bä bä vita lamm och Spökungarna. De är ordentliga spel i trä och med få regler.
 
I Bä bä vita lamm ska man kasta tärningen och sen vända på så många brickor som tärningen visar och bygga par. Än så länge använder vi det svarta fåret på samma sätt som de vita men egentligen måste man vända tillbaka brickorna igen om det Svarta fåret kommer upp. Slår man "fåret" på tärningen ska man säga "bää" och plocka får av varandra.
 
I Spökungarna ska man slå en färgtärning, plocka spöket efter färgen på dess kedja och efterhand fylla på sitt spökhus på spelplanen.
 

Har ni några tips på roliga barnspel?
 

 
 

Allrum/Lekrum

Nu är allrummet/lekrummet nästan helt färdigt. Har lite smådetaljer kvar bara. Tanken när detta rum inreddes var som jag skrev en gång innan, barnen ska kunna leka och ha så mycket att göra att föräldrarna ska kunna sitta ner och ta det lugnt.
 
Det finns en "hushörna...
 
...och en del med spel och pussel.
 
Har som sagt lite smådetaljer kvar, vill ha annan färg på sofforna och är lite sugen på blå? Ser även lite tomt ut på väggen i "hushörnan" men vet inte vad jag ska ha där.
 
 

Camilla Tullin

Idag var jag med Cornelia på Dunkers Kulturhus och tittade på Camilla Tullin-utställningen. Camilla Tullin är en klännings-och kostym designer som bla har gjort kläder åt Army of Lovers.
Jättekul att ses igen efter 157 (!) dagar och det är alltid kul med lite kultur!

Födelsedag en sommarkväll

Älskar mina nya blommiga byxor, och dessa känns inte som pyjamas byxor! Av hatkärleken återstår bara kärlek.

En spalje

Ännu ett litet projekt i trädgården blev gjort idag. Har stört mig på att komposten syns och är ful. Var iväg igår och köpte material och växter. Så idag byggde jag minsann en egen spalje. Kände mig mycket duktig och mycket stolt. Passade väen på att plantera om hallonbuskarna, då jag så klart köpte mig en kameloentbuske igår också som skulle få ta hallonens palts.
 
Före:
 
Efter:
 
Flyttade bort hallonbuskarna och planterade kamelontbuskarna här tillsammans med minikiwi-buskar.
 
Tänk att det från allra första början såg ut så här!
 
I dagarna kommer även ett inlägg med allrummet/lekrummet upp!

Ett med naturen

Solen tittar fram och det är dags att börja gräva i trädgården i mina nya snyggingar!
Livet har gått från klackar till stövlar.

Jag tror jag är kär

Idag har jag spenderat mycket tid med att googla efter buskar som trivsi skuggan. Har en plats i trädgården där solen lyser cirka 0 min per dag. Hade gärna velat ha någon sorts buske där. Hittade lite olika sorter som trivs i skuggan men det är egentligen inte det som är poängen med mitt inlägg.
 
När jag kollade rundor hittade jag Kameleontbuske. Så fin! Jag tror jag blev lite kär. Busken som får så här fina blad är hanbusken och planterar man den tillsammans med en honbuske får man dessutom små "minikiwis" på honbusken. Fina blad och ätbär frukt? Kan det bli bättre. Måste bara hitta en bra plats sen måste de inhandlas!
 
 

Ljusa rosa toner

Fyndade en riktig Tanja-väska för någon dag sen. Den fick följa med på restaurangbesök när det firades bröllopsdag.

Veckan som gått

Denna vecka har flugit förbi och jag kan inte fatta att det redan är fredag. Veckan kan väl sammanfattas med lek och fruktplock.
 
Gott med körsbär!...
 
...och gula hallon.
 
Grilla hos Marino...
 
och lekplatsen med Hampus och Milton.
Dagen idag är inte riktigt planerad. Får se vad den har att bjuda på.

Livet i hus - Playdejt

Idag hade både jag och D kompisar på besök. Selma och Detti, och Jacob, Bella och Marino var här. Vi började med att äta goda våfflor till mellis. Sen lekte barnen i lekrummet tills solen tittade fram, då fortsatte leken där ute i trädgården. Vad gjorde vi mammor då? Vi satt! Jag har inrett källare och trädgård efter mottot att "Barnen ska leka och mammorna ska kunna sitta". Det funkade! Barnen hade fullt upp både inne och ute och vi mammor började bla planera lite inför Halloween. Roligt!

3 säsonger

Har klickat hem nya ytterkläder till D på Lekmers rea. Han är nu redo för hösten, vintern och våren. Fodrad galonoverall var typ det ända vi använde på dagis hela förra hösten, vinter och våren. Underbara Skåne-väder. Denna är av Lekmers märke Kuling (aldrig testat innan) och kostade 220 kr. Det kan inte ens Ullared toppa. Gula fodrade stövlar från Kavat och gul mössa får bli pricken över i. Nu är jag på jakt efter gula fodrade regnvantar också. Hojta till om ni ser någonstans!

Släktkalas

Idag var sista firandet för vår lilla D och hans 2årsdag. Vi har firat i 1,5månad nu. Puh!
Hela tjocka släkten var här idag. Vi hade liten kombinerad födelsdags/inflyttnings-kalas. Det var uppehåll och vi vistades alla ute i vår fina trädgård.
Vi serverade Lego-tårta och alla sjöng för D. Han tyckte det var lika spännande även denna gång.


Woodlii Doktorsväska

Ville bara tipsa om denna doktorsväska från märket Woodlii. Väskan är I papp men resten är I trä. Locken på burken och tuben går att skruva av och sprutan går att föra upp och ner. När jag köpte den kostade den bara 99 kr. Nu har dom tyvärr höjt priset till 129 kr men dem är ändå prisvärd tycker jag. 

Historien får liv - Fredriksdal

Igår var jag och mamma på Fredriksdal och tittade på den där teatern vi råkade tjuvkolla på förra veckan. Historien får liv kallas den och är en vandringsteater genom Fredriksdal och svunna tider. Vädret visade sig från sin bästa sida och teatern var riktigt bra. Bor/är ni i Helsingborg den kommande veckan rekomenderar jag faktiskt att gå och se den. Det var humor, allmänbildning och fina kostymer i ett.

Mat på Pub Ro

Igårkväll mötte jag upp Sara i stan för en bit mat på PubRo. Maten var väl tyvärr sådär men sällskapet desto bättre. En välbehövlig tjejkväll!


Anledningen till detta restaurangbesök? Får man fina skor i "bara för att du är du"-present ska dom ju så klart invigas tillsammans med givaren! Tack Sara för dom fina skorna!

Hembygdsparken i Ängelholm

Idag passade vi på att utnyttja förmidaggen då eftermiddagen och kvällen lovade ösregn. Ovanligt ju!
Vi tog tåget till Ängelholm och Hembygdsparken. D älskade att åka tåg och tyckte det var dagens höjdpunkt.
Sen strosade vi runt i parken och tittade lite på djuren och åt lunchen i det gröna.
En mysig förmiddag helt enkelt. Vi kom hem lagom till himlen öppade sig och har läst böcker och tittat på Daniel Tiger sen dess.


Kärnan

Denna vecka har mannen också semester så familjeutflykter står på schemat.
Vi började med en tur till Kärnan.
Vi laddade med ordentligt mellis i det gröna för att orka ta oss upp för alla trappstegen.
 
Kärnan är ett borgtorn från medeltiden och är det ända som återstår av Helsingborgs slott.
D tyckte det var spännande att gå i alla trappor, att sitta i kungastolen och titta på de "gamla" spelen och brödugnen. Han lyssnade till och med när jag berättade om Kungarna.

Barnkalas

Idag hade vi barnkalas för D. Jag hoppades in i det sista på uppehåll och dekorerade både trädgård och lekrum. 
Till slut blev det kalas i lekrummet. 9 barn plus föräldrar trängdes för att äta grilla korv, glasstårta och fiska fiskedamm.
 
Barnen åt korv så det sprutade ur öronen och såg så söta ut där dom satt så fint vid barnborden.
När solen tittade fram och himlen såg blå ut bestämde vi att glasstårtan skulle ätas ute. Ut med alla barn och in igen 5 minuter senare när regnet började ösa. Ännu en gång fick barnen sitta så fint vid de små borden i lekrummet. Men först sjöng vi alla med D som tyckte det var väldigt spännande. Sen blåste han ut sina två ljus till allas applåder.
(Skulle skurit bort två små bitar till på mittendelarna men det hanns inte med. Man är ju inte stressad eller så vid sånna här tillfällen.)
Kalaset avslutades med fiskdamm till allas förtjusning.
Tack alla för att ni kom och tack för de fina presenterna! Det var en lycklig D som somnade på stört ikväll.

Barnkalas

Sitter i källaren och blåser ballonger så jag blir yr i huvudet. Imorgon är det dags för barnkalas här hemma. Lite försenat men bättre sent än aldrig. D ser fram emot kalaset och "alla kompisarna" som han själv säger. 
Jag brukar ju gå all in på tema. Denna gång har det inte riktigt funnits tid och pengar men något litet tema finns där ändå. Klassiskt barnkalas, sådär som när man var liten. Korv och bröd, glasstårta, fiskdamm och ballonger i mängder. Något jag glömt?
Nu hoppas vi allt vi kan på uppehåll imorgon så vi kan vara ute. Det hör ju faktiskt också ett klassiskt barnkalas till, massa lek i trädgården.


Galltvål

Fick en önskan om att skriva ett inlägg om Galltvål efter mitt "Dagiskläder"-inlägg.
 
Galltvål är tillverkat av naturliga ämnen och är miljövänligt. Dessutom är det ekologiskt. Det består av palmolja, kokosolja, klorofyll och oxgalla. Det finns i flytande form och fast form.Jag använder mig av fast form.
 
Varje kväll tar jag fram Ds förskolekläder och tittar igenom dom på jakt efter fläckar. (VIlket inte brukar vara så svårt att hitta.)
Sköljer fläcken eller hela plagget beroende på mängden fläckar med vatten. Sen gnider jag på galltvål så det blir lite löddrigt. Låter ligga en stund, gnider lite till och sköljer upp. 9 av 10 gånger är fläckarna borta annars gör jag om samma procedur igen. Låter sen plagget torka och lägger den sen i tvättkorgen för att tvättas i maskin.
 
Fettfläckar, matfläckar och vanliga smutstvättar går bort 9 av 10 ggr. Har hänt enstaka gånger att det inte går bort. Dessto snabbare man är på att "galltvåla" desto lättare går det så klart. 
 
D har ofta vita tröjor och efter en dags lek är dom helt brungråa av smuts, framör allt i armsluten."Galltvålar" dom och allt lödder och hela vasken blir bruntgrått men efter är dom vita och fina igen. 
 
Lycka till!😄

RSS 2.0