Historien får liv

Idag var det dags för min och mammas årliga tradition av att titta på vandringsteater på Fredriksdal.
I år är det 100 år sen kvinnor fick rösträtt i Sverige. Vi började 1888 och fick följa med till 10 sep 1921 då kvinnor fick rösta för första gången.
Teatern var väldigt informativ och lärorik och både jag och mamma bölade som små barn vid sista scenen då de tog med oss alla för att rösta. Stämmningen var högtidlig och när de sa "Tack för att ni kämpat så för oss. Tänk när de pratar om detta om 100 år" kom tårarna. Och här står vi 100 år senare och tar allt för givet bara!
 
När jag komhem kom ett gammalt minne upp på facebook. Idag var det exakt 4 år sen vi såg vår andra vandringsteater på Fredriksdal.

Historien om klänningarna

Nu ska ni få höra "Historien om klänningarna".
Jag brukar beställa från SheIn ibland men ångrar mig alltid då sakerna aldrig passar. Denna gång beställde jag och Detti tillsammans. Hon beställde 3 klänningar och jag beställde 2 st och ett par byxor.
Som vanlig blev jag så besviken när jag provade sakerna för de passade så klart inte. Detti blev lika besviken.
Vi tyckte båda att den andre hade beställt fina saker så vi provade varandras och "tada" hennes klänningar passade mig och mina passade henne.
Jag har redan hunnit använda och trivas i båda jättemycket!
Det roligaste tycker jag är att jag hade aldig beställt dom åt mig själv men ändå så tyckte jag så mycket om dom när jag väl fick dom.
Det är lyckad shopping!
 

Elisefarm

Sista semester-turen med Detti för i år blev en avslappande tur till Elisefarm. Vi har farit och flängt så mycket att jag bara längtade efter att få hänga och inte göra något alls. Och precis så blev det!
 
När vi kom dit vid 12 var vårt rum redan färdigt så vi kunde checka in och sen bege oss till poolen på baksidan av Herrgården där vi bodde. Här låg vi sen i 4 timmar och läste, sov och badade. Med tanke på hur varmt det var (32 grader), var det tur att det fanns en pool. Något annat hade vi inte orkat!
 
Vi hade bokat deras kvällspaket på spaet så halv 6 var vi redo för 3-rätters i restaurangen innan vi gick vidare till spaet. Det var så god mat och kl 19 gick vi vidare proppmätta till spaet för att fortsätta läsa, vila och bada.
Efter en drink i baren sov vi gott i 9 timmar innan vi gick för att äta frukostbuffe och hänga några timmar till i solstolarna och vid poolen. Man kan ju inte säga annnat än att vi blev utvilade efter dessa dagar iaf?
 
På vägen hem bestämde vi oss för att åka inom Tireps Örtrtädgård då vi fått tips om att de skulle vara väldigt mysig. På vägen dit körde vi också förbi Uppåkra Science Center som vi blev sugan på att utforska. Båda ställena var väldigt intressanta och mysiga men i 32 graders värme orkade vi bara stanna 5 minuter. Men nu har jag iaf 2 utflyker till på listan att utforska någon annan dag.
Vi avslutade men lite höstshopping på New Yorker så nu är vi redo för höstens äventyr också!

Katrinetorp

I veckan var vi en liten runda till Katrinetorp i Malmö. Jag hade läst på nätet om det och fått för mig att det skulle vara lite Fredriksdal över det.
Det var fint där men inte riktigt som jag förväntat mig. Det var mest skog och sen en köksträdgård vid det gamla huset.
 
Vi hade iaf fint väder och såg en hel hop grodor vid en sjö. När vi närmade oss sa det plösligt plopp plopp plopp överallt. Vi förstod att det var grodor och stod stilla och väntade. Då började dom krypa upp på sin stock vid vattenbrynet igen. Det var riktigt gröna grodor, nästan som sagogrodor och det fanns mängder av de. På bilden har häflten inte vågat komma tillbaka upp. Dom satt på varandra längs med hela stocken men lyckades inte få med det på bild.
 
Vi såg fiskar, lekte i skogen och tittade på blommor och grönsaker köksträdgården. D tyckte det var så där kul. Stor som han börjar bli. Jag hade gärna lyssnat på den guidade turen i herrgården men det hann vi inte med riktigt.
 
Det fanns en hel del fina miljöer där och fina blommor i trädgården.
Nästa år ska det finnas massa zinnia i min köksträdgård!
 

Blommande blommor

I år är det bara blommor och växter som gäller för min del. Har blivit helt blomgalen och gräver nya rabbater hela tiden i trädgården.
Då behöver man så klart lite inspiration så jag tar varje tillfälle att åka och titta åp fina växter.
 
I Karlshamn promenerade vi i Rosengården där dom gjort väldgt fina installationer!
 
Denna är så söt och ett måste till nästa sommar!
 
Vi har också varit en runda på Sofiero och titta på deras sommarutställningar, både blommor och mode minsann. Rabatterna tyckte jag kändes röriga och väldigt mycket helt enkelt. Köksträdgårdenvar oganiserad och snygg och deras "Hålltbart Mode" utställning inne i slottet var väldigt intressant!
Fikapaus i strosandet. Ser ni Kronborg mellan träden?
 

Karlshamn - Dag 2

Dag 2 var lite lugnare. Det började stressigt när vi verkligen fick skynda oss med frukost och att göra ve oss och checka ut då vi skulle ta båten över till Kastellet så gick kvart i 10. Vi hann till hamnen med 7 minuter till godo!
Vi var de enda som åkte båt den dagen och vi var helt ensamma i 2,5 timme på befästningsön. Efter 20 minuter hade vi gått runt hela ön. "Jaha bara 2 timmar kvar då tills vi blir upphämtade" tänkte vi och la oss ner på varsin bänk och bara chillade. Det var inte helt fel att vara fast på en öde ö med toalett, kranvatten och wi-fi. En öde ö i vår smak helt enkelt.
 
Tillbaka i stan några timmar senare hade solen tittat fram och det blev riktigt varmt. Vi fortsatte strosa i gamla staden och besökte Kulturkvarteret och 3 olika museem.
Skottbergska villan, en välbervarat överklassvilla från 1700-talet. Älskar att se hur dom hade det förr och tänka mig in i deras tid.
Vi besökte Punschmusset och Karlshamn Museem. Fina utställningar där man snarare än tittade på bilder steg in i händelserna!
 
Nöjda med helgen var det dags att sätta sig i bilen och köra hemåt! Karlshamn var en väldigt mysig stad där allt var på gångavstånd och man kunde strosa rundor och bara upptäcka allt som fanns att se!

Karlshamn - Dag 1

Ännu en semester-weekend med Detti är till ända. Denna gång körde vi till Karlshamn.
Vi började med att besöka Mörrum (eller som jag trodde det hette Möööörum, skåning som jag är) och Laxens hus. Vilka natursköna ställe det finns i Sverige verkligen. Solen sken och forsen brusade. Vi promenade en runda sedan åt vi god lunch på en uteservering där. Väldigt god torsk! Det var en del väntetiden så under tiden drack vi varsin av favoritläsken som passande nog såldes där!
 
Nöjda med turen till Mörrum körde vi vidare sista biten till Karlshamn. Väderleksrapporeten hade visat regn på em/kväll så vi hade bokat in oss på Kreativum. Roligt ställe med massa saker att testa och utforska. Vi saknade barnen när vi var där då det verkligen hade varit något för våra 7-åringar. Vet inte om M hade gillat det eller inte. Det var iaf många små som blev rädda för deras levande dinosaurier!
 
Det blev aldrig något eftermiddagsregn så vi stannade inte på Kreativum så länge utan åkte till hotellet för att checka in och sen bege oss ut på stan för lite seightseeing. När vi gått några 100 meter kom regent så klart! Vi hittade en mysig restaurang och åt lite kvällsmat innan vi strosade vidare. Lagom till vi ätit färdig kom solen fram igen. Kan inte säga det nog men än en gång var vädret fint när det verkligen gällde! Vi besökte servärdheter som Utvandrar-monumenet och Rosengården med fina blommor!
 
Jag testade en ny frisyr kvällen till ära med sammetsklämmor i håret. Det tog 10 minuter sen hade dom kasat på snedden vilket jag inte märkte förrän jag tittade igenom alla kort på kvällen sen. Störigt!
 
Vi kom tillbaka till hotellet 10 minuter innan himlen öppnade sig och det öste ner hela kvällen och natten. Mycket skönare att krypa ner i sängen och slippa regnet som strömmade ner där utanför! 

RSS 2.0